Czosnek – kilka faktów

Czosnek od dawna znany jest ze swych dobroczynnych właściwości. Pomimo swojego ostrego smaku i zapachu stosowany jest wspomagająco przy leczeniu np. przeziębienia. Dziś postaram się odsłonić jeszcze kilka faktów i możliwości zastosowania czosnku jako rośliny o wszechstronnym działaniu prozdrowotnym.

„Trzeba jedynie przestrzegać praw natury, a na świecie zapanuje harmonia.”

-Paulo Coelho, „Czarownica z Portobello”

Trochę historii

Czosnek przywędrował do nas ze Wschodu, jego ojczyzną są Indie i Afganistan. Od wieków jest wykorzystywany w leczeniu wielu schorzeń, dawniej przypisywano mu także działanie magiczne. Jest byliną osiągającą od 20 to 100cm wysokości, posiada podziemną cebulę która składa się z kilku bądź kilkunastu mniejszych cebulek (ząbków). Należy do rodziny amarylkowatych i jest bardzo popularny, na świecie istnieje około 240 jego gatunków, w Polsce 14.

Czosnek jako roślina lecznicza

Roślina zawiera w swoim składzie m.in. allinę, która rozkłada się do allicyny, kwasu pirogronowego i amoniaku pod wpływem rozcierania. Składa się również z lotnych związków bakteriobójczych; witamin C, B1, B2, B6; pierwiastków: żalaza, magnezu, wapnia, fosforu, chloru, kobaltu, niklu, wanadu, chromu, jodu, zawiera także śladowe ilości uranu.

Ząbek czosnku, po rozgnieceniu wydziela alicin, która to substancja wykazuje silniejsze działanie niż petracyklina czy penicylina. Czosnek zawiera także antyoksydanty i substancje bakteriobójcze, dlatego z powodzeniem może być wykorzystany do leczenia kataru czy przeziębienia, np. w postaci inhalacji. Jednakże nie należy przesadzać z jego spożyciem, ponieważ jest ciężkostrawny.

Najważniejsze właściwości

  • obniżanie ciśnienia tętniczego krwi,
  • korzystnie wpływa na pracę serca,
  • oczyszcza pory, rozjaśnia cerę,
  • hamuje produkcję cholesterolu zapobiegając miażdzycy,
  • działa odkażająco,
  • pobudza wydzielanie soków trawiennych,
  • opóźnia procesy starzenia się organizmu,
  • jest naturalnym antybiotykiem, działa bakterio- i grzybobójczo,
  • zabija pasożyty przewodu pokarmowego,
  • działanie żółciopędne i rozkurczowe,
  • jego czynne związki ułatwiają zasypianie,
  • wykazuje właściwości odkwaszające,
  • działanie odksztuśne i zmniejszające przekrwienie, polecany dla osób z astmą,
  • obniża gorączkę, zmniejsza bóle menstruacyjne,
  • wpływa korzystnie na naczynia krwionośne i dotlenienie organizmu,
  • łagodzi podrażnienia spodowowane przez ukąszenia owadów, neutralizuje jad wprowadzony przez pszczoły, osy, komary itp. (na ukąszone miejsce należy natychmiast przyłożyć rozgnieciony czosnek),
  • działanie zwalczające bakterie Salmonelli i Heliobacter Pylori.

Jednakże pomimo swoich naprawdę wielu pozytywnych właściwości, nie jest to warzywo wolne od wad, ma pewne przeciwwskazania. Nie powinny przesadzać z jego spożyciem kobiety ciężarne i karmiące, osoby z niskim ciśnieniem krwi oraz przyjmujące insulinę. Przy nadmiernym spożyciu może wpływać negatywnie na wątrobę. Chorzy na zapalenie nerek w zaawansowanym stadium nie powinni go jeść, powinny uważać także osoby chore na zapelenie żołądka i jelit – może powodować nasilenie objawów. Może wywoływać reakcje alergiczne a także zmieniać skutecznośc leków przeciwzakrzepowych.

Istnieje wiele przepisów na domowe leki na bazie czosnku. Najpopularniejsze z nich to mleko z miodem i czosnkiem (1 szklanka gorącego mleka, 1 łyżka masła, 1 łyżka miodu, 3 wyciśnięte ząbki czosnku). Wszystkie składniki mieszamy z gorącym mlekiem, przecedzamy i pijemy. Przepis stosowany przede wszystkim przy bólach gardła, działa antybakteryjnie i rozgrzewająco.

Powyższe opisy to oczywiście tylko nieliczne pozytywne właściwości czosnku. Jest ich o wiele więcej, wymieniłem tylko te najistotniejsze. Pamiętajmy jednak, że nie należy przesadzać i jak w każdej dziedzinie życia tak i przy kuracji czosnkowej zalecany jest umiar. Najważniejsza jest zbilansowana dieta i zdrowy tryb życia, unikanie używek i uprawianie aktywności fizycznej. Gdy będziemy dbali o nasze ciało, nasze ciało zadba również o nas. Profilaktyka lepsza (i tańsza!) niż leczenie.

 

Pozdrawiam!

 

 

 

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Różne, Zdrowie i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

3 odpowiedzi na „Czosnek – kilka faktów

  1. Why pisze:

    Zgadza się, profilaktyka jest tańsza od leczenia. Można jeszcze wspomnieć, żeby uważać na czosnek chiński z marketów, bo nie ma takich właściwości odzywczych jak polski. Niektórzy dietetycy mówią nawet, że ten chiński jest bezwartościowy. Jest nieco tańszy niż polski i ma inny kolor. Ale szczegółów nie znam. W każdym razie ja od lat kupuję od zaprzyjaźnionej pani na bazarku. Jak zapomnę, a bywa, to od razu przypomina mi o tym jakaś infekcja 😉

  2. MINI pisze:

    A co z tym uranem , który jest w czosnku ?Nie jest niebezpieczny dla człowieka ?

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s